Semak Saman Trafik PDRM dan JPJ Online

Semak Saman Trafik PDRM dan JPJ OnlineSaman polis trafik PDRM boleh disemak secara online melalui perkhidmatan atas talian yang disediakan. 
Anda cuma perlulkan talain internet yang berfungsi untuk menyemak saman anda.

Ada beberapa cara semakan saman trafik PDRM dan JPJ boleh dibuat secara. Sama ada melalui online ataupun melalui SMS.

Semak Saman Trafik PDRM dan JPJ Melalui MyEG

1. Sila Masuk ke laman web http://www.myeg.om.my
2. Sebelum anda  menggunakan perkhidmatan ini, anda dikehendaki mendaftar terlebih dahulu.
3. Selepas pendaftaran selesai, anda bolehlah login menggunakan nama pengguna dan kata laluan anda.
4. Selepas itu pilih semakan saman yang anda ingin lihat.
5. Anda boleh terus membuat bayaran mana yang ingin anda lakukan.

Semak Saman Trafik PDRm dan JPJ Melalui Sistem Rilek e-services

1. Masuk ke laman web : https://www.rilek.com.my/rilek/users/login
2. Daftar terlebih dahulu sebelum menggunakan perkhidmatan ini.
3. Selepas daftar barulah anda login menggunakan nama dan kata laluan anda.
4. Semak saman melalui menu yang diberikan.
5. Selain itu, anda boleh membuat bayaran terus melalui pekhidmatan perbankan online seperti maybank2u, cimbclick dan rhbonline.

Semak Saman Melalui JPJ

Laman semakan khas yang disediakan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) ini pula hanyalah khas untuk saman yang dikeluarkan oleh JPJ. Ini bermaksud, anda tidak boleh menyemak saman seperti PDRM dan polis trafik. Cara semakan melalui portal JPJ adalah seperti berikut:

  1. Masuk ke laman web: http://www.jpj.gov.my/pertanyaan-saman-notis
  2. Pilih melalui menu yang diberikan sama ada semak NO ID sahaja ataupun No ID dan No kad Pengenalan sekali.
  3. Selepas itu, akan keluar paparan pilihan. Jika anda rakyat Malaysia, pilih Mykad atupun pilih pilihan lain yang berkenaan dengan anda.
  4. Selepas itu masukkan captcha (kod keselamatan)
  5. Dan Klik Semak. 
  6. Paparan semakan adalah seperti di bawah ini
semak saman jpj pdrm
Semakan melalui portal ini juga bolehlah dikatakan sebagai semakan yang tidak memerlukan anda mendaftart seperti semakan pada portal lain. Secara peribadi, kami juga lebih menyukai semakan saman melalui portal ini. Akan tetapi , kekurangannya adalah, ia cuma boleh menyemak saman yang dikeluarkan oleh JPJ

Semak Saman Polis  Melalui SMS

Selain melalui online, anda  juga boleh menggunakan  sistem pesanan ringkas (SMS).Cara semakan melalui SMS adalah seperti berikut:


  • Taip POLIS<jarak>SAMAN<jarak>[No Kad Pengenalan atau No kenderaan]pada telefon anda dan hantar SMS ke 15888atau 32728.
  • Di bawah ini ditunjukkan infografik cara semakan saman trafik, JPJ dan PDRM secara sistem pesanan ringkas.
  • semak saman sms
    panduan semakan secara SMS
  • Contoh POLIS SAMAN 891020103453 atau  POLIS SAMAN JHT4231



Mengenai pengurangan bayaran saman, pihak JPJ sendiri ada menulis di laman web mereka berkenaan hal ini. Mereka menyatakan bahawa saman yang dikenakan tidak boleh dikurangkan jumlah bayarannya.

Selamat menyemak saman trafik PDRM dan JPJ  anda. Semoga anda dapat membayar saman tanpa sebarang masalah dan seterunsya dapat mengelakkan anda daripada dimasukkan ke dalam senarai blacklist daripada Polis di Raja Malaysia dan juga Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Saps Ibu Bapa

{ 29 comments.. read them below or add one }

Raihanah Ahmad Raihanah Ahmad 05 February, 2016
mudah dah nak cek saman dengan aplikasi ni
Mr Zik Husaini Mr Zik Husaini 05 February, 2016
baru je check melalui sms.hari tuh ,, fuh nasib baik takda... takut juga
Uncle Zuan Uncle Zuan 06 February, 2016
semuanya di hujung jari :D
Noriza Rahman Momma Vogue Noriza Rahman Momma Vogue 07 February, 2016
Alhamdulillah, nama bersi dari saman menyaman ni..hihi
seri akmad seri akmad 08 February, 2016
suka semak guna sms, cepat dan mendebarkan hehhehe
Hero Borneo Hero Borneo 10 February, 2016
seramlah kalau ada saman yang tertunggak
nila anggraini nila anggraini 10 February, 2016
senang nak cek saman guna ni, jangan-jangan ada saman yang tak disedari ni...hiihih nak cek laa..thnaks admin
Raihanah Ahmad Raihanah Ahmad 12 February, 2016
alhamdulillah saya pun bersih daripada saman
Emarieys Emarieys 17 February, 2016
legaa...saman tak ada..
cik tom cik tom 24 February, 2016
alhamdulillah xpernah lagi kena saman jpj ni.mintak jauh la...
Mek ila Jual Vitamin Mek ila Jual Vitamin 15 March, 2016
ALhamdulillah, nama xde ehehe. Takut juga kalau kena saman ni...
onlajer onlajer 16 March, 2016
Mudah sahaja nak semak saman sekarang...

Nak bayar pun sudah mudah ....pasal dah banyak kaunter..

Yang susahnya satu sahaja Nak keluar duitnya...

Itu sahaja...

hahaha
Linda Fitria Linda Fitria 17 March, 2016
Izin berkunjung ya gan? Semoga kunjungan saya kali ini bisa membawa berkah AMIIIN :)
Damia Damia 04 April, 2016
Byk laman saman yang berlainan yg boleh semak ni. Tiap2 kali key in pun takut sangat. Jangan nama I keluar dari sistem. Tlg....
Ros Ros 05 April, 2016
senang nak check saman sekarang ni.
Harap takde saman.
zool zool 05 April, 2016
dah lama tak check..
ada akaun MyEG tapi dah lupa kata nama dan kata laluan
Najib Najib 07 April, 2016
Baru semak. Nasib tiada saman atas nama I. Piu........
Raihanah Ahmad Raihanah Ahmad 12 April, 2016
selalu semak, alhamdulllah memudahkan
Zakaria Zakaria 26 April, 2016
Senang skrg utk semak saman bagi pihak yang berlainan ngan laman nie. Bagus..
Faizal Fredley Faizal Fredley 26 April, 2016
wohaa..aku ada 4 saman lah pulakkk
Mek ila Jual Vitamin Mek ila Jual Vitamin 27 April, 2016
Semak, semak. Kot kot ada nama hihi
Afif Rayyan Afif Rayyan 28 April, 2016
Baru je check.. nasib baik takde.. fuhhh
Datin Tyka Datin Tyka 04 May, 2016
fuhh alhamdullillah nama clear.. semoga kita sentiasa ikuti undang2 negara dan juga undang2 Islam
suri suri 05 May, 2016
dah setel ada gak bayar ini untuk clarkan duit pinjaman mujur sempat setel hee..lau tak rasa tak senang je hidup ni
suri suri 05 May, 2016
alamak salah komen pula heee...bab ni bayar cepat kalau lambat makin double le jawabnya...

masalah selau saya hadapi kalau ada cukai tanah , iwk bagai semua kena bayar tiap tahun kalau lambat ada je surat merah akan dapat...

alahai semua nak duit nak cepat..
nila anggraini nila anggraini 16 May, 2016
harap-harap selepas semak clear je takde saman...huhuhu..mana laa tahu kan...
Shalina Shalina 31 May, 2016
Macam ada banyak CCTV jalanraya yang dipasangkan kebelakangan ni. Kenan berhati-hati jangan kena saman lor...
Jie Susanos Jie Susanos 19 June, 2016
tajuk blog dan entry menarik..huhu

cek lu aku ada saman ke x..
Berdaya Tehnik Berdaya Tehnik 26 July, 2016
trimakasih, artikelnya menarik n membantu bgt